Om trosretninger i Krystallandet

I Krystallandet er de fleste indbyggere troende. Som krig og hungersnød i de seneste år har hærget landet, har de fleste følt et behov for at bekende sig til Guderne og Gudinderne for at få et lille håb om, at der er en mening med alting. Af Lyset og adelen bliver det generelt anset for værende vigtigt, at man bekender sig til Isari eller en af de yngre guder/gudinder.

Guderne generelt:
Der er intet egentlig bevis for gudernes eksistens, men størstedelen af Krystallandets befolkning tror på dem. Templer eller små altre til gudetilbedelse findes mange steder i landet, og Hovedstaden selv har en hel bydel tilegnet templer.
Tro i Krystallandet er baseret på idéen om et liv efter døden. Alle dødelige sjæle vil, når deres tid kommer, drage til Dødsgudinden Kiles rige, men de andre Guder kan på rejsen blande sig og af og til vil en sjæl i stedet blive sendt tilbage til livet som Engel. Engle bliver anset for at være gudernes udvalgte, og mange tror, at når en engel dør, kommer denne til Gudernes eget rige frem for dødsriget.
Selv om troende anerkender alle gudernes eksistens, vælger nogle at dedikere deres liv til kun én gud. Disse personer bruger så deres liv på at efterleve deres foretrukne guds ønsker og fokus. Der har også været få eksempler på krystalisianere, der tror, at deres gud 'taler til dem'.

Religiøse traditioner i Krystallandet:
- Det er almindeligt, at man som troende på Isari får sine børn døbt i gudindens navn.
- De fleste krystalisianere fejrer midsommer og midvinter som en hyldest til Isari, Laurana og Leander.
- Når et familiemedlem eller en nær ven er afgået ved døden, drager man som regel til Kiles tempel for at tænde et lys ved gudindens alter.
- Kile-præster står som regel også for at klargøre og begrave de døde, ligesom de afholder begravelsesritualer.
- Når en ulykke sker, er det ikke ualmindeligt, at man giver Zaladin skylden. Man benytter også vendinger som "Må Zaladin tage din sjæl" om andre, der gør én ondt.
- Når en kvinde er gravid, drager hun under sin graviditet til Leanders tempel med en gave til guden.
- Når to krystalisianere indgår ægteskab, er det som regel en Isari-præst der står for vielsen. Andre præster, bortset fra Kile-præster, kan dog også udføre ritualet.
- Mange krystalisianere hænger et gudesymbol ved deres dør, for at være på god fod med guderne. Oftest er det Isaris symbol, men andre som f.eks. Laurana og Zerafinas symboler er ikke ualmindelige.
- Det ses generelt som blasfemisk at give et væsen, om det menneske eller krikke, en guds navn, da alle væsner er lavere end guderne. Det er til gengæld helt i orden at opkalde væsner efter guderne, for eksempel Isaris Vind til en hurtig hest eller Zaladins Øg til en stædig hest, det i virkeligheden burde være født som æsel.


Liste over Krystallianske guder og gudinder:


Navn: Isari
Titel: Lysets Gudinde, Den Livgivende, Livets Moder, Beskytteren
Form: En kvindelig engel af rent, hvidt lys.
Helligt symbol: En gylden sol med en stjerne i midten.
Farver: Hvid og guld.
Beskrivelse: Isari står for lys, godhed og livet. Hun står for det evige liv, uden død, bekymring eller frygt. Lyset er hendes domæne og de der tilbeder hende med hele deres hjerte vil altid bære hendes lys i hjertet, og aldrig frygte nattens mørke.
Da verden blev til, sendte Isari sin livgivende vind indover den, og skabte englene. Englene bar hendes lys til verden, og beskyttede det i hendes navn.

Isari hader Zaladin for hans ondskab, og den frygt han spreder.
Hun forstår ikke hvorfor Kile finder døden så vigtig, og går ikke godt i spænd med hende.
Hun føler sympati for Aladrios ønske om fred, selvom hun selv så godheden herske i verden.


Navn: Kile
Titel: Døden, Portens Evige Vogter
Form: En ligbleg kvinde skikkelse, svøbt i sorte klæder, med ansigtet dækket af en rød helmaske.
Helligt Symbol: Helmaske, et nedbrændt lys
Farver: Rød og hvid (for de der tjener Kile i livet), rød og sort (for de der tjener i døden)
Beskrivelse: Kile er dødens gudinde, og vogter af dødsriget. Kile er en af de mindst tilbedte guder, men den mest respekterede, for selvom få kan acceptere døden i livet, går alle til Kile i døden.
Modsat de andre guder, bekymrer Kile sig ikke om hvad de dødelige foretager sig i livet, så længe de dør når deres tid kommer.
Da verden blev til, skabte Kile dødsriget, så de væsner der blev dræbt kunne finde hvile. Nogle af disse væsner sendte hun dog tilbage i verden med sit ord, og skabte derved de udøde.

Kile står neutralt i forhold til de andre guder. Hun lader dem skændes om de levendes verden, mens hun selv holder sig til de dødes.


Navn: Aladrios
Titel: Balancens beskytter
Form: En ældre menneskemand
Helligt symbol: En vægt i perfekt balance
Farver: Grå
Beskrivelse: Aladrios står for ligevægt og balance i verden. Det vigtigste for ham er at opretholde ligevægten og hverken lade det gode eller det onde sejre, for kun sådan mener han at der kan opnås komplet fred i Krystallandet.
Efter de andre guder havde bragt hver deres race til verden, skabte Aladrios krystallisianerne, der med deres korte liv og omskiftelige natur kunne blive en majoritet der kunne modveje verdens uligheder.

Ligesom Kile står Aladrios neutral i forhold til de andre guder, men i modsætning til hende står han ikke passivt til, men prøver ofte at mæle mellem de andre guder når de strides.


Navn: Zaladin
Titel: Mørkets Dæmon Konge, Ondskabens Konge
Form: En skikkelse af uigennemtrængeligt mørke
Helligt symbol: Et halvråddent dæmonisk hoved omkranset af en cirkel af knive
Farver: Sort og lilla
Beskrivelse: Zaladin står for mørke, ondskab og magt. Han opfordrer til grådighed, egoisme og til at tvinge andre så langt ned som muligt, mens man selv stiger op. Han er hensynsløs og kold overfor andres behov. Han ønsker at se de andre guders værk forfalde og ultimativt indhylle Krystallandet i mørke.

Da de andre guder skabte deres væsner, så Zaladin misundeligt til, da han ingen skabende kræfter besad. Han tålte ikke at se dem opnå noget han ikke kunne. I sin misundelse stjal han Isaris engles sjæle fra Kiles dødsrige og korrumperede dem, ændrede dem til noget nyt og mere potent. Da han heller ikke kunne skabe dem en krop, sendte han dem i stedet ind i nyfødte menneskebørn, hvor den stærkeste af de to ville få kroppen.

Zaladin har intet til overs for de andre guder. Han foragter Isari og håner Kiles passivitet. Kun Aladrios taler til tider fornuft.


De Yngre Guder
De Yngre guder blev skabt af De Ældre Guder, for at varetage de folkelige domæner der prægede Krystallandets hverdag. Alle Yngre Guder står under en Ældre Guds domæne, og står derfor også under denne gud. De bliver bredt tilbedt i hele Krystallandet, og selvom det er ganske få af De Yngre Guder der har deres egne templer, findes der mange fælles-templer i landet. Disse fælles-templer huser præster og altre for flere forskellige Yngre Guder. Et fælles-tempel kan dog ikke huse Yngre Guder hvis tilknyttede Ældre guder er modsætninger. Det vil sige at en Yngre Gud under Isari, ikke kan dele tempel med en Yngre Gud der er tilknyttet Zaladin. Aldrios’ yngre guder kan ofte enes med alle de andre, mens Kiles oftest findes for sig selv.

Navn: Chance (Kvinde, menneske)
Tilknyttet: Aladrios
Helligt Symbol: Tveægget kniv med en sløv side og en skarp side
Domæner: Held, uheld, tilfældigheder, ulykker og dumdristighed

Navn: Haldis (Mand, satyr)
Tilknyttet: Aladrios
Helligt Symbol: En opretstående pensel
Domæner: Kunst, indre balance, kreativitet

Navn: Nalish’ra (Kvinde, mørkelver)
Tilknyttet: Zaladin
Helligt Symbol: Behandsket hånd med blodige fingerspidser
Domæner: Mord, løgne, hemmeligheder, konflikt, bedrag og skyggerne

Navn: Laurana (Kvinde, dværg)
Tilknyttet: Isari
Helligt Symbol: En kurv fyldt med frodige frugter og afgrøder
Domæner: Landbrug, bønder, haver og sommer

Navn: Zerafina (Kvinde, Menneske)
Tilknyttet: Aldarios
Helligt Symbol: En åben bog
Domæner: Viden, visdom og lærdom

Navn: Nak’lar (Mand, ork)
Tilknyttet: Kile
Helligt Symbol: Et T med enden bøjet op til venstre
Domæner: Ånder, forfædre og det spirituelle

Navn: Shara (Kvinde, topalisfolk)
Tilknyttet: Kile
Helligt Symbol: Tre flammer
Domæner: Ildelementet, begær/lidenskab, ofring og genfødsel

Navn: Avanya (Kvinde, kentaur)
Tilknyttet: Isari
Helligt Symbol: En frodig gren
Domæner: Skoven, vild natur og skovelvere

Navn:Smedana og datteren Phoebe (Kvinder, (sump)kentaurere)
Tilknyttet: Kile
Helligt symbol: Et spyd, der gennembryder en sort cirkel
Domæner: Sumpen, tågen der beskytter kentaurene fra uvedkommende og vinden

Navn: Leander (Mand, alf)
Tilknyttet: Isari
Helligt Symbol: En rødgylden halvcirkel
Domæner: Forår, daggry, fødsel, vitalitet og atletik

Navn: Azur (Mand, menneske)
Tilknyttet: Aladrios
Helligt Symbol: En knyttet næve
Domæner: Lov, håndværk, handel, domsfældelse og rigdom

Navn: Thatos (Mand, minotaur)
Tilknyttet: Aladrios
Helligt Symbol: Et skjold gennembordet af et spyd
Domæner: Krigsførsel, kampteknik, taktik og sejr

Navn: Valeria (Kvinde, havfolk)
Tilknyttet: Kile
Helligt Symbol: En sort bølge omkranset af en lyseblå cirkel
Domæner: Havet, strømmene, bølger, hav vinde og dybet
~ Krys ~